Sami Rönnylle hopeaa Baltic Sea Championshipsistä

4.12.2023

Sami Rönty otteli toiselle sijalle judon kansainvälisessä Baltic Sea Championships -turnauksessa Orimattilassa sunnuntaina.

Rönty kamppaili alle 73-kiloisten miesten sarjassa. Ensimmäisessä ottelussa hänellä oli vastassaan Stockholms Judoklubbenin Ville Mattsson. Ottelu oli tasainen, ja Rönnyn voittava tekniikka oli lopulta yhden pisteen eli waza-arin arvoinen olkavarsiheitto.

Seuraava ottelu Rönnyllä oli sarjan välierä, jossa vastassa oli Helsingin Hontai Judon Lenni Uro. Ottelun ajassa 2:07 Rönty sai tehtyä Urolle o-uchi-gari-nimisen jalkaheiton, josta Uro lensi selälleen ja Rönty voitti ottelun täysillä pisteillä eli ipponilla. Suorituksen voit katsoa tästä: https://www.youtube.com/live/XrYRUi9yPmA?si=tnDEL3Tr-4_JYJbf&t=28635

Finaalissa Röntyä vastassa oli Helsingin Chikaran Joonatan Kujanhaara. Ottelu oli erittäin tasainen, eikä kamppailijoiden paremmuutta saatu ratkaistua varsinaisella otteluajalla.

Jatkoaika eteni samoissa merkeissä. Rönty ja Kujanhaara olivat hyvin väsyneitä, ja molemmilla oli jo kaksi varoitusta. Kun jatkoaikaa oli oteltu 2:47, antoi tuomaristo Rönnylle kolmannen varoituksen, josta seurasi ottelun päättyminen Kujanhaaran voittoon. Sarjassa pronssimitalit saivat Mattsson sekä Hämeenlinnan Judoseuran Ville Kivelä.

Rönty tiesi jo ennalta, että tiedossa on kova sarja. Mattsson oli lauantaina jo voittanut turnauksessa alle 20-vuotiaiden alle 73-kiloisten sarjan, ja Uro oli tullut sarjan toiseksi.

Rönty on tyytyväinen, ettei “lentänyt” kertaakaan turnauksessa, eli häntä ei saatu heitettyä.

– Oli todella hyvää omaa matsaamista, ja heitot, jotka sain tehtyä, olivat hyviä, kertoo Rönty.

Ohto Koponen otteli Baltic Sea Championshipsissa kahdessa alle 73-kiloisten sarjassa: alle 17-vuotiaissa pojissa ja alle 20-vuotiaissa miehissä. Koposen saldoksi kertyi nuorempien sarjassa kaksi tappiota, ja vanhemmissa tie katkesi tappioon ensimmäisessä ottelussa.

Iikka Veijola otteli sarjassa miehet alle 20 vuotta alle 73-kiloa. Veijola kärsi kaksi tappiota.

Henri Juntunen oli valmistautunut ottelemaan alle 100-kiloisten miesten sarjassa. Osanottajien vähyyden vuoksi hän joutui kuitenkin ottelemaan raskaassa eli yli satakiloisten sarjassa.

Urakka oli Juntuselle kova, ja kolmesta ensimmäisestä ottelusta tuli tappio vastustajan ipponilla. Juntunen kuitenkin kesti painavampiensa kyydissä hyvin, vaikka pistesuoritukset jäivätkin puuttumaan.

Viimeisessä ottelussa Juntusella oli vastassa oman painoinen eli alle satakiloisiin tähdännyt tanskalainen Svend Gall. Häntä vastaan Juntunen sai tehtyä yhden pisteen arvoisen suorituksen bravuurillaan harai-makikomi-heitolla. Juntusen suorituksen voit katsoa tästä: https://www.youtube.com/live/gHiSciZ7IgE?si=2jXz7rfYlmMz7FiU&t=30910

Veijola ja Koponen saivat turnauksesta kokemusta kovia kansainvälisiä kamppailijoita vastaan. Miesten nousujohteiset urat jatkuvat maanantaina Baltic-turnauksen leirillä, jonne myös Rönty ja Juntunen osallistuvat.