Vilkas kisaviikonloppu kotimaassa ja ulkomailla

15.10.2023

Kajaanin Judokerhon Sami Rönty edusti Suomea judon Euroopan cupissa Espanjan Málagassa. 

Ensimmäisessä ottelussa alle 73-kiloisten sarjassa vastassa oli Espanjan Diego Fernandez Campillo. Ottelu eteni erittäin tasaväkisesti, ja Rönty kertoo oman ottelemisensa tuntuneen ottelun edetessä koko ajan paremmalta. 

Neljän minuutin varsinaisella otteluajalla kamppailijoiden paremmuutta ei saatu selville, joten edessä oli jatkoaika. Molemmilla oli jatkoajallakin hyviä yrityksiä, mutta kun jatkoaikaa oli kulunut kolmisen minuuttia, sai espanjalainen paikan polviltaan tehtävään käsiheittoon, josta hän sai yhden pisteen eli waza-arin arvoisen suorituksen, johon jatkoaika ja ottelu päättyi.

Rönnyn turnaus päättyi ensimmäiseen otteluun. Keräilyeriin pääsy oli kuitenkin lähellä, sillä jos Campillo olisi voittanut poolinsa finaalin, olisi Rönnyllä ollut mahdollisuus edetä keräilyerien kautta jopa pronssiotteluun.

– Ei ollut omasta mielestäni vielä parasta mahdollista matsaamista, ja tulos harmittaa. Hyviä paikkoja itselläkin oli matsissa, mutta viimeistely heitoissa jäi puutteelliseksi. Kuitenkin otteleminen tuntui paremmalta kuin missään tämän vuoden ulkomaisissa kisoissa, Rönty kertoo.

Rönnyn pettymystä lievittää kovatasoinen harjoitusleiri, joka alkaa Málagassa maanantaina ja päättyy torstaina.

Rovaniemellä perinteiset Samurai Cup ja Ruska Shiai

Kajaanin Judokerhon Ohto Koponen otteli Samurai Cupissa Rovaniemellä alle 81-kiloisten judokoiden kahdessa sarjassa, alle 18-vuotiaissa ja alle 21-vuotiaissa. 

Koponen kärsi alle 18-vuotiaissa ensimmäisessä ottelussaan tappion Tampereen Judon Samu Rehtolaa vastaan. Toisessa ottelussa vastassa oli Lahden Judoseuran Olli Lahti, joka myös vei Koposesta voiton. Kolmannessa ottelussa Koponen otti voiton Tampereen Judon Joona Huminasta nopealla täydellä pistesuorituksella eli ipponilla vain 12 sekunnin kamppailun jälkeen. Neljännessä ottelussa Koponen koki tappion keravalaiselle Julius Wirlanderille ja sijoittui sarjassa neljänneksi. Sarjan voitti Lahden Judoseuran Olli Lahti.

Alle 21-vuotiaiden sarjassa Koposella oli ensimmäisessä ottelussa jälleen vastassaan Lahti. Tällä kertaa Koponen vei voiton ipponin arvoisella suorituksella. Toisessa matsissa voiton Koposesta otti Oulun Judokerhon Jere Rankinen. Koposen tämän sarjan kolmas ja päivän siis jo seitsemäs ottelu päättyi tappioon Helsingin Hontai Judon Lenni Urolle, joka voitti myös koko sarjan Koposen ollessa sarjan kolmas.

Samurai Cupin päälle Rovaniemellä kisattiin nuorempien judokoiden Ruska Shiai. Kajaanin Judokerhon Saana Erola kilpaili 13-vuotiaiden tyttöjen alle 36-kiloisten sarjassa ja sai ensimmäisessä ottelussa vastaansa seurakaverinsa Aada Pitkäsen, jonka oman painoluokan sarja jäi toteutumatta. Voiton vei Erola hieman alle minuutin kamppailun jälkeen. 

Seuraavaksi Erola koki tappion Helsingin Meido-Kanin Sandra Pruunsille. Pitkänen puolestaan hävisi Tornion Kokkai-Kanin Daniela Lindholmille. Sitten oli Erolan vuoro kamppailla Lindholmia vastaan, ja ottelu päättyi Erolan ippon-voittoon ajassa 1:49. Sarjan viimeisessä ottelussa Pitkänen hävisi Pruunsille, joten Erola sijoittui sarjassa toiseksi ja Pitkänen neljänneksi.

Korkeatasoista tuomaritoimintaa

Kajaanin Judokerhon Henri Mylly suoritti viikonloppuna Málagassa kansainvälisen judoliiton IJF:n judotuomareiden B-lisenssin. Se oikeuttaa hänet toimimaan tuomarina Euroopan judoliiton EJU:n cup-kilpailuissa. Kun B-lisenssillä tuomitsevan tuomarin rankingpisteet ovat vähintään 6,5, voi hän tuomita judon Euroopan avoimia kilpailuja. Rankingpisteitä korottamalla pääsy saattaa lisäksi aueta myös esimerkiksi alle 18- ja 21-vuotiaiden EM-kisoihin.

Kajaanin Judokerhon tuomarit Hanne Kinnunen ja Mikko Haapalainen toimivat puolestaan viikonloppuna tuomareina Rovaniemellä Samurai Cupissa ja Ruska Shiaissa.