50-vuotias Kajaanin Judokerho juhli näyttävillä yhteisharjoituksilla

7.10.2018

Kajaanin Keskuskoulun liikuntasali täyttyi lauantaina 6.10.2018 pienistä ja suurista tömisevistä jaloista, kun Kajaanin Judokerhon 50-vuotisjuhlaharjoitukset käynnistyivät. Juhlaharjoituksia varten kootulla 312 neliön tatamilla vilisti Judokerhon kaikkien harjoitusryhmien judokoita 5-vuotiaista aina seuran kokeneimpiin judokoihin asti. Mukana oli myös judokoita Rovaniemeltä, Torniosta, Orimattilasta, Kuopiosta, Iisalmesta ja Oulusta.

– Judokerhon juhlaharjoituksiin osallistui judokoita, jotka ovat olleet mukana Judokerhon toiminnassa seuran alkuvuosilta lähtien ja tehneet muutenkin mittavan uran judon parissa. Mukana oli myös judokoita, jotka ovat aloittaneet lajin harrastamisen vasta tänä syksynä. On hienoa nähdä, kun kokeneet korkean vyöasteen judokat opettavat aivan pienillekin judokoille lajin tekniikoita, kertoo Judokerhon puheenjohtaja Aki Flöjt.

Lähes sata judokaa harjoitteli kehonhallintaa, mattotekniikkaa, heittojen sisäänmenoharjoittelua ja tietysti otteluharjoitusta eli randoria sekä matossa että pystyasennossa. Välillä isommat näyttivät mallia pienemmille. Ja siitä judon leviämisessä oikeastaan onkin kysymys: kun on itse oppinut jonkin tekniikan, on valmis opettamaan sen jollekin toiselle.

Kajaanin Judokerhokin sai 50 vuotta sitten alkunsa seitsemän miehen perustamasta seurasta, kun nyt jo edesmennyt Pekka Lackman aloitti oranssivöisenä judon ohjaamisen Kajaanissa. Yksi perustajajäsenistä oli Timo Harju, joka osallistui myös Judokerhon juhlaharjoituksiin. Judokerhon kunniajäsenen Harry Haltun valmentajakaudella tapahtui jotain, mitä kelpaa muistella edelleen, Barcelonan olympialaisissa 1992 oli Kajaanista kolme kovaa judokaa: Jorma Korhonen, Marko Korhonen ja Heli Syrjä (nyk. Syvävirta).

Nyt Judokerhosta on noussut uusi kilpajudokoiden sukupolvi SM- ja kansainväliselle tasolle. Hiljattain mustan vyön suorittanut Roope Korhonen ei juhlaharjoituksiin päässyt, koska alle 21-vuotiaiden maajoukkueharjoitukset olivat samaan aikaan. Alle 18-vuotiaissa ottelevat Sami Rönty ja Kristian Heikkinen kuuluvat myös tulevaisuuden lupauksiin.

– Nuoret kilpajudokamme ovat menestyneet hyvin käymissään kilpailuissa ja kokeneiden kilpajudovalmentajiemme valmennuksessa heillä on erinomaiset mahdollisuudet saavuttaa menestystä myös kovatasoisissa kansainvälisissä judokilpailuissa, sanoo Flöjt.

Kajaanin Judokerhon ohjaajat ja valmentajat vetävät harjoituksia vapaaehtoistyönä ilman korvausta ja vahva yhteisöllisyys näkyykin seuran toiminnassa. 50-vuotisjuhlan yhteydessä Suomen Judoliiton puheenjohtaja Marko Laaksonen palkitsi valmennus- ja seuratyötä tehneitä Judokerhon judokoita: Judoliiton korkeimman tunnustuksen, kultaisen ansiomerkin kultaisin reunuksin saivat kunniajäsen Harry Halttu (6. dan) ja Jorma Korhonen (6. dan). Kultaisen ansiomerkin saivat Marko Korhonen (4. dan) ja Jarmo Kinnunen (3. dan) ja pronssiset ansiomerkit Henri Mylly (1. dan) ja Antti Jyrkäs (1. dan).

Maailman suosituinta kamppailulajia eli judoa, joustavaa tietä, harjoitellaan maailmalla 200 maassa. Kajaanin Judokerhossa harrastajia on lähes 120 aktiivista judokaa ja valtaosa jäsenistä on alle 18-vuotiaita. Judokerho on hyväksytty Olympiakomitean, lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen Tähtiseurojen joukkoon.