Judopuku

Judon harjoitteluun tarvitaan judopuku (judogi), johon kuuluvat takki, housut ja vyö. Judopuku on tehty kestävästä puuvillakankaasta ja mahdollistaa otteiden ottamisen ja esimerkiksi heittojen tekemisen. 

Mikäli et omista ennestään judopukua, käy judopuvun hankkiminen helpoiten uusien kurssien alkaessa tehtävässä yhteistilauksessa. Judopukujen hinnat yhteistilauksessa ovat maltilliset ja esimerkiksi peruskurssipuvun hinta on noin 30 - 50 € luokkaa, riippuen puvun laadusta ja koosta. Tarkemmat hinnat ilmoitetaan pukutilauksen yhteydessä kurssien alkaessa. 

Mikäli saat tai omistat jo judopuvun ennestään, voit käyttää sitä judoharjoittelussa. Huomioithan kuitenkin muutamia asioita etenkin vanhan judopuvun käytössä (nämä ohjeet sopivat myös uuden judopuvun kanssa huomioitavaksi):

  • Varmista, että judopuku on sopivan kokoinen. Liian pienessä tai isossa puvussa ei ole mukava harjoitella ja epäsopiva puku lisää myös loukkaantumisriskiä. Hihat ja lahkeet eivät siis saa olla liian lyhyet tai pitkät. Myös judovyön tulee olla sopivan kokoinen ja ehjä. 
  • Varmista, että judopuku on ehjä. Rikkinäistä pukua tai pukua, jonka kangas on haurastunutta ei kannata käyttää loukkaantumisriskin vuoksi. Sormet ja varpaat voivat jäädä rikkoontuneen puvun reikiin tai puku voi revetä esim. heittoharjoittelussa otetta otettaessa, jos puvun kangas on haurastunutta tai jo valmiiksi rikkinäinen. 
  • Pidä judopuku puhtaana. Judoka pitää judopukunsa puhtaana ja likainen judogi pestään puvun pesuohjeen mukaan ennen käyttöön ottoa tai seuraavia harjoituksia. Jos puku on pinttyneen likainen eikä pudistu pesussakaan, kannattaa hankkia uusi judopuku. Judon pariharjoittelu on mukavempaa, kun jokaisella on puhdas ja ehjä judogi. 
  • Merkitse judopuvun takki ja housut nimelläsi. Judogin takkiin ja housuihin sekä vyöhön kannattaa laittaa nimikirjaimet tai muu tunniste, jottei puvut menisi sekaisin esim. pukuhuoneessa vaatteita vaihdettaessa. Lisäksi kadonneiden housujen ja takkien palautuminen on todennäköisempää, kun niissä on omistajan nimi näkyvillä. 

Judokerhon harjoitusryhmien ohjaajat seuraavat judopukujen kuntoa sekä puhtautta harjoituksissa ja puuttuvat tarvittaessa havaitsemiinsa epäkohtiin varmistaakseen harjoitusten turvallisuuden. Ohjaajat antavat myös opastusta esim. judopuvun hankintaan ja käyttöön liittyen, joten heiltä voi aina kysyä neuvoja ja ohjeita näihin asioihin. 

Judokerhon jäsenet voivat laittaa salin ilmoitustaululle judopukujen myynti-ilmoituksia. Judokerho ei kuitenkaan vastaa myynti-ilmoituksista eikä myy jäsenten puolesta judopukuja tai osta niitä. Mahdollinen myyntitapahtuma on siis myyjän ja ostajan välinen asia eikä Judokerho vastaa mahdollisista ongelmista puvun myyntiin tai ostoon liittyen.